0599 45 42 14 info@johanschuitema.nl

Per 1 januari 2023 vervallen de licenties KBA en KBA- GB.  Bij de toelating van middelen stelt het CTGB per 1 januari 2023 nieuwe eisen aan bedrijven en toepassers van rodenticiden. Leidend in de knaagdierbeheersing is de IPM (integrated pest management) aanpak. Voor het uiteindelijke gebruik van de rodenticiden dient zowel de agrariër als het bedrijf gecertificeerd te zijn.

Wat betekent dit voor agrariërs die in het bezit zijn van een KBA – licentie?

– De KBA – licentie vervalt per 1 januari 2023 voor iedereen.
 
Hoe kan ik mijn licentie IPM – KBA halen en geven jullie deze cursus ook?

Nee, helaas geven wij geven geen cursus IPM-KBA. Hiervoor verwijzen wij jullie graag door naar TerraNext in Eelde. Naast de cursus en het examen zal uw bedrijf ook gecertificeerd moeten zijn en opgenomen worden in het register IPM- KBA bij Bureau Erkenningen. Na certificering moet uw bedrijf jaarlijks een audit ondergaan. 
 
Hoe kan ik rodenticiden blijven gebruiken zonder IPM – KBA licentie en bedrijf certificering?

Wilt u rodenticiden gebruiken, maar kunt u niet aan de eisen voldoen? Dan kunt u gebruik maken van een gekwalificeerde ongediertebestrijder.

TIP: Koop dit jaar nog uw rodenticiden. Deze kunt u nog t/m 31 december met een KBA-licentie aanschaffen.